Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Juldagsreportage 2013

Reportage

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Juldagsreportage 2013

Som seden bjuder skrivs några rader i juletid. Förra årets julaftons kväll vandrade man runt byn i gnistrande och knarrande snö och fotade stämningsfulla miljöer som lades ut på Becken-Webben. I år gick inte detta, med annat än att man utrustat sig med en vattentät kamera. Dessutom behövde kameran vara stötsäker eftersom man garanterat skulle halka och blåsa omkull på isen. Anno 2013 visar vi istället några bilder från juldagen.

Bild 1. Julotta i Rosornas Kyrka i Hörnefors 2013-12-25, kl 06.50.

Juldagen inleddes enligt Redaktionens tradition med Julotta i Rosornas Kyrka i Hörnefors. Julottan var mycket se- och hörvärd, med stöd av Per Wretling på trumpet till orgelmusiken.”Dagen är kommen” med trumpet i ett kyrkorum av god akustik går inte av för hackor.  Juleffekten förstärks exponentiellt, ett tips för framtidens julfirare. 

Bild 2. Per Wretling på trumpet, mycket professionellt och stämningshöjande. Per bor i Umeå, berättade han, och har ingen naturlig koppling till Hörnefors. Han spelar mycket trumpet i olika sammanhang, berättade han vidare, och det är vi tacksamma för – i Hörnefors.

Efter Julottan har det blivit tradition att dricka julmorgonskaffe hos byborna Bertil och Ulla Forsgren.  Här hinner man diskutera det mesta under samtidigt inmundigande av goda kakor och bullar, med mera. Bertil är en känd profil i Hörnefors och från kommunens uppbyggnad. Han är även känd för att ha startat dåtida BP-macken utmed E4 och södra infarten till Hörnefors, vid tidigt 1960-tal.

Bild 3. Under en Julotta hinner man fundera på ett och annat, i detta fall en ljuskronas konstruktion i polerad mässing. Kronan är svår att sätta ålder på, allt från 1930 till 1960 dyker upp i tanken. Det elektriska antyder viss ålder. Kyrkan invigdes 1908, vilket vi har berättat om på annat håll inom Becken-Webben. Interiören har renoverats och omvandlats i olika omgångar och en del saker från 1960-talet har ”gudskelov” städats bort utan att lämna så många spår. Kyrkans budskap i juletid handlar inte om elektriska ljuskronor utan om ljus i annan form i Betlehems Stjärna och Jesu födelse. Prästen berättade om att han just därför bytt om från lila till vit klädnad!

Juldagspromenaden var tänkt utmed den så kallade ”Preem-rundan” (dåtida BP-rundan), men utökades till Botniarundan. Med Botniarundan menas vägen utmed Änget söder om Botniabanan. Denna kallas även ”södra-bi-rundan”, för Skribent och Redaktör som har en del bikupor i området.  Men, här blev isläget alltför svårt, och man tvingades justera rutten bort från grusvägen och ut på själva Ängets gräsbevuxna vägar. Härifrån når man istället Hörnefors eljusspår och byn Bredbogen söderut. I Bredbogen viker man in mot ställverket och Skidstadion.

Bild 4. Isvägen utmed Botniarundan på Änget. Redaktör Lena Lindholm står upprätt, ännu. Änget var bördig jordbruksmark som grundades upp för ungefär 500 år sedan. Höjdkurvan ligger på ca 5 meter över havet, vilket utretts tidigare på Becken-Webben I gammal tid var detta en fantastisk havsvik, vilket förklarar byns dåtida strategiska läge, inte minst under bronsåldern. Tyvärr har vi inga bilder att visa upp från denna tid, annat än diverse rösen.  

Vid Hörnefors Skidstadion huserar sport-bävern. Han har dämt upp bäcken som passerar förbi här. Nu var det mycket vatten överallt utmed bäcken på grund av snösmältning och intensivt Jul-regn. Allt var tämligen översvämmat så att bäverbygget inte kom till sin fulla rätt. Hydda och dammar kan dock beskådas i all sin prakt. Detta är trygg Kommunmark, som bävern valt med omsorg och förstånd. 

Bild 5. En orädd Jul-spett högt upp i en stolpe. Hackspettarna har blivit betydligt mer sociala under senare år, vilket är svårt att förstå.

Bild 6. Kulturhistoria av bästa sort. I denna kärra forslades dynga i gammal tid. Den här står under tak och torde överleva ett tag till. 

Bild 7. Sporthistoria av bästa sort. Vid elljusspårets början finns en anläggning där man kan lyfta och stretcha. Här ses Redaktör Lena Lindholm i barren. Läsare får själv ge stilpoäng. 

Bild 8. Sporthistorien blir bara bättre, här ses Redaktör Lena Lindholm lyfta stockar i en anläggning där man inte kan skilja sport-stockar från vindfällen. Ungskogen som vuxit upp torde vara minst 20 år.

Bild 9. Skribenten har här hittat en snösläde vid sidan av elljusspåret, som verkar har legat där i 30 år, lagom sned, överkörd och trasig. Läsare kanske uppfattar detta som negativt, men det är tvärt om en fantastisk kulturhistorisk upplevelse. Kan det vara så att elljusspåret hade sin storhetstid i samverkan med Hörnefors Sulfitfabrik, nu nedlagd sedan drygt 30 år. Idag prioriteras annat i det moderna samhället, men då var Hörnefors en bruksort som månade om motion och rekreation. 

Bild 10. Det är dåligt med kartor för hur alla spår löper i skogen. I princip det enda som finns på anslagstavlan är en hänvisning till Becken Skidstadion. Man kan nästan tro att det är bybon SvenEric Bergström som satt upp skylten och som informerar om SvenErics snabbspår på 15 km. Nu på juldagen 2013 finns varken spår eller snö, men snart är det dags. Någon illvillig skidåkare i Hörnefors har satt ett komma mellan 1 och 5, att spåret i byaskogen bara skulle vara 1.5 km långt. Nog kan det vara så om man kört fel. Kanske har den illvilliga åkaren av misstag kört Tord Frölings skotersäkra Vasaloppsspår som är ungefär så långt.  

Bild 11. Bäcken i bilden är inte bäcken i Becken by utan bäcken som rinner fram nära vägkorsningen till Norrbyn. Detta vatten kommer bland annat från Sölpsjön och rinner ut i Fabriksviken. Här har Sport-Bävern byggt bo, nära Hörnefors elljusspår. Det man ser vitt i bilden är inte snö utan Bäverskum i stor mängd.

Bild 12. En bild uppströms bäverbäcken, riktig trollskog.

Bild 13. Redaktör Lena Lindholm, som här verkar ha satt sig för att vila, har i själva verket tappat friktionen – mot isen.

Bild 14. En avslutande bild som får julstämningen att infinna sig, anno 2013. 

Under en promenad av detta slag möter man många bybor. En av dessa var Tord Fröling som dagen till ära körde bil på isiga vägar (bild 14). Tord berättade att han spanade efter en ny och fin gran att tjuvhugga inför julen 2014.

Gunnar Engström, 2013-12-25

 

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se